Omegalabs coilgun

Elektromágneses gyorsítású fegyverek.

Omegalabs coilgun

HozzászólásSzerző: Omegalabs admin Dátum: 2008. okt. 15., szer. 20:18

Omegalabs admin
Adminisztrátor

Re: Omegalabs coilgun

HozzászólásSzerző: vandorbot Dátum: 2008. dec. 25., csüt. 22:55

Szervusztok Omegások !
Eszembe jutott pár butaság a témával kapcsolatban. Amit használható ötletnek találtok, nyugodtan próbáljátok ki. ( a jogdíjakról majd később ) :D .
Szerintem némi egyszerű előgyorsítás sokat javítana.
Egy nevezzük kétfokozatú szerkezet a következőképpen: 1. fázis: Rugóval, gumival etc. kissé távolabb a tekercstől. majd optokapus ÁK. csattintja a tekercsre a kondikat. A csövön két furat egymással szemben . A fénysorompó adónak és vevőnek. Hogy ne kelljen agyonluggatni a csövet, pisztonos megoldás a legkézenfekvőbb a behangoláshoz.
Apropó 2 tekercs egymáson, párhuzamosan kötve ?
Ha egy tekercsre egyen impulzust kapcsolunk, egyirányba felmágneseződik a tekercs, vonz. Amikor ez megszűnik, ellentétes irányú önindukciós fesz. keletkezik. Nem lehet ezt is felhasználni (taszajtásra) ? Triakra vagy diódára gondolok most ilyenkor.
Jó munkát !
vandorbot
Érdeklődő

HozzászólásSzerző: Omegalabs admin Dátum: 2008. dec. 26., pén. 20:54

vandorbot írta:Szervusztok Omegások !
Eszembe jutott pár butaság a témával kapcsolatban. Amit használható ötletnek találtok, nyugodtan próbáljátok ki. ( a jogdíjakról majd később ) :D .
Szerintem némi egyszerű előgyorsítás sokat javítana.
Egy nevezzük kétfokozatú szerkezet a következőképpen: 1. fázis: Rugóval, gumival etc. kissé távolabb a tekercstől. majd optokapus ÁK. csattintja a tekercsre a kondikat. A csövön két furat egymással szemben . A fénysorompó adónak és vevőnek. Hogy ne kelljen agyonluggatni a csövet, pisztonos megoldás a legkézenfekvőbb a behangoláshoz.
Apropó 2 tekercs egymáson, párhuzamosan kötve ?
Ha egy tekercsre egyen impulzust kapcsolunk, egyirányba felmágneseződik a tekercs, vonz. Amikor ez megszűnik, ellentétes irányú önindukciós fesz. keletkezik. Nem lehet ezt is felhasználni (taszajtásra) ? Triakra vagy diódára gondolok most ilyenkor.
Jó munkát !

Hali! A többszegmenses coilgunok így működnek, azonban a lépcsőfeszültségeknek egyre nagyobbaknak kell lenniük. Az optokapus megoldás az egyetlen, amivel ezt meg lehet valósítani, azonban így is már két 200A-es tirisztort is kivégeztem speciel a kondibankkal (itt csak brutál nagyáramú félvezetős kapcsoló jöhet szóba, tehát triak nem nagyon) Pedig csak fél energiával üzemelt. Nemrég kaptam skoritól egy marha nagy darabot, de még nem kezdtem el újra foglalkozni vele. Elég időigényes a coilgun optimalizálása, és inkább a railgun felé hajlok, mivel vannak nagyobb feszültségű kondik is a birtokunkban.
Omegalabs admin
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: vandorbot Dátum: 2008. dec. 27., szomb. 22:50

Az is előfordulhat, hogy a nagy negatív önindukciós fesz is besegít a tirisztor agóniájába.
Próbáltál már egy vaskos diódát párhuzamosan kötni a tirisztorral. Persze záróirányba.
Ekkor az önindukciós fesz. is áramot kelt a tekercsben, ellentétes irányút. Elvileg ilyenkor taszít.
A railgunról nem sokat tudok. Néztem róla videókat, de nem tudtam kivenni hogyan működik, annyira gyenge minőségűek voltak a felvételek.
vandorbot
Érdeklődő

HozzászólásSzerző: Omegalabs admin Dátum: 2009. jan. 1., csüt. 0:05

vandorbot írta:Az is előfordulhat, hogy a nagy negatív önindukciós fesz is besegít a tirisztor agóniájába.
Próbáltál már egy vaskos diódát párhuzamosan kötni a tirisztorral. Persze záróirányba.
Ekkor az önindukciós fesz. is áramot kelt a tekercsben, ellentétes irányút. Elvileg ilyenkor taszít.
A railgunról nem sokat tudok. Néztem róla videókat, de nem tudtam kivenni hogyan működik, annyira gyenge minőségűek voltak a felvételek.

Nemigen tudja taszítani a vasdarabot, ugyan valamennyire felmágneseződik, de az elhanyagolható. Railgun: két párhuzamos sín, rá egy jó nagy kondit (több kJ és legalább 10kV) és a lorenz erő kitolja a lövedéket a két sínből.
Omegalabs admin
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: F0R3WER Dátum: 2009. szept. 15., kedd 22:39

... én is most szeretnék építeni 1 et a tervek már megvannak .. anyagbeszerzésen vagyok..

amúgy kis kérdés.. arra kel hajtanom hogy a kondi kisülési idelye minél kisebb legyen ugye? tehát kis ellenállású tekercs kell de nagy induktivitású...

a 2 t nem lehetne úgy kisúlyozni és ezzel is növelni a hatásfokot hogy "vasmagos" tekercset alkalmazunk.. az akár meg 1000x heti a mágnesességet..

és a vasmag... jelen esetben 1 henger középen ki lenne fúrva és a cső azon haladna át.. véleményem szerint ez sokat ajvítana a hatásfokon.. mert hát egy légmagos tekercs mágnesessége elég csekély!

én most egy 350 V os 15000uF es kondira várok már megrendeltem.. 2mm es rézhuzalból csinálom a tekercset..

325 V on szeretném működtetni.. főleg azért hogy hálózatról egy gratezkockával is menjen :) lehet kicsit bevibrál majd a világítás... de annyi még belefér :)

de most a lényeg hogy mit nyernék a vasmaggal és a fénykapus 2 fázisú gyorsítással? mekkora hatásfokot érnék el a jelen esetben kb 900 J energiából?
F0R3WER
Érdeklődő

HozzászólásSzerző: Omegalabs admin Dátum: 2009. szept. 18., pén. 20:13

F0R3WER írta:... én is most szeretnék építeni 1 et a tervek már megvannak .. anyagbeszerzésen vagyok..

amúgy kis kérdés.. arra kel hajtanom hogy a kondi kisülési idelye minél kisebb legyen ugye? tehát kis ellenállású tekercs kell de nagy induktivitású...

a 2 t nem lehetne úgy kisúlyozni és ezzel is növelni a hatásfokot hogy "vasmagos" tekercset alkalmazunk.. az akár meg 1000x heti a mágnesességet..

és a vasmag... jelen esetben 1 henger középen ki lenne fúrva és a cső azon haladna át.. véleményem szerint ez sokat ajvítana a hatásfokon.. mert hát egy légmagos tekercs mágnesessége elég csekély!

én most egy 350 V os 15000uF es kondira várok már megrendeltem.. 2mm es rézhuzalból csinálom a tekercset..

325 V on szeretném működtetni.. főleg azért hogy hálózatról egy gratezkockával is menjen :) lehet kicsit bevibrál majd a világítás... de annyi még belefér :)

de most a lényeg hogy mit nyernék a vasmaggal és a fénykapus 2 fázisú gyorsítással? mekkora hatásfokot érnék el a jelen esetben kb 900 J energiából?

Hát, először is. Ha egy ilyen coilgunba te egy zárt fémgyűrűt teszel, azzal nemhogy javítasz a hatásfokon, hanem leesik 0-ra. A zárt mag egy rövidrezárt 1 menetes szekunder tekercset fog jelenteni.
Másodszor: ha gyors kisütést akarsz, akkor az induktivitást kell csökkenteni, mivel a tekercs hirtelen feszültségimpulzusra végtelen nagy ellenállást mutat. Ha pedig lecsökkented az induktivitást, azzal lényegében a kialakuló mágneses teret is csökkented. Az ELKÓk pedig nem kedvelik az ilyen csontzárlatot, főleg max feszültség közelében (hacsak nem impulzusra vannak tervezve).
A coilgunok hatásfoka 5% körül van, így 900J-ból 45J kinetikus energiát lehet kinyerni.
Omegalabs admin
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: villamos Dátum: 2010. feb. 20., szomb. 22:49

Itt van egy full extrás változat:

http://www.gausspistol.com/howitworks.html

Kézben tartható, akkumulátoros táplálás, mikrvezérlős, többfokozatú gyorsítás...
(Made in Russia (?) :/
villamos
Érdeklődő

HozzászólásSzerző: Omegalabs admin Dátum: 2010. feb. 23., kedd 21:39

villamos írta:Itt van egy full extrás változat:

http://www.gausspistol.com/howitworks.html

Kézben tartható, akkumulátoros táplálás, mikrvezérlős, többfokozatú gyorsítás...
(Made in Russia (?) :/

Van egy külön Coilgunos oldal, ahová sokan feltöltötték a saját coilgunjukat, linket viszont nem tudok adni, már régen néztem.
Omegalabs admin
Adminisztrátor

Vissza: Coil / railgun